niedziela, 24 marca 2013

Tarta z ciasta francuskiego

W końcu znalazłam odrobinę czasu, żeby coś upichcić. Tak więc dzisiaj podaję Wam przepis na bardzo szybkie i sycące danie.

Składniki:

  • ciasto francuskie (ja użyłam gotowego)
  • pomidory z puszki
  • feta
  • kulka mozzarelli
  • cebulka dymka
  • garść szpinaku (baby spinach)
  • świeża bazyli
  • sól 
  • pieprz 
  • oregano
  • białko jaja

Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy jedna warstwę ciasta, w której robimy kilka dziurek widelcem. Najlepiej sam spód włożyć na 10 min do piekarnika nagrzanego na 200 stopni z lekkim obciążeniem (np mniejsze naczynie żaroodporne). Pozwoli nam to uniknąć efektu surowego ciasta kiedy warzywa puszczą soki. Następnie układamy warstwami pomidory wymieszane z przyprawami, fetę pokrojoną w kostki, posiekaną dymkę, szpinak, a na koniec mozzarellę. Przykrywamy drugą warstwa ciast, w którym również robimy dziurki. Na koniec smarujemy wierzch białkiem i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min.





1 komentarz: