Po wizycie we Włoszech nie da się wrócić , i jeść tak samo jak przed wyjazdem .
To nie moja pierwsza wycieczka w te rejony , ale na pewno najbardziej bogata w doznania estetyczno - kulinarne . To czego się dowiedziałam z kuchni włoskiej to na pewno to , że przepis na przepyszne danie wcale nie oznacza wielu skomplikowanych i drogich składników . Włosi są mistrzami wszelkiego rodzaju dań z pasty . Na pewno jeszcze nie raz o nich wspomnę albo użyję jakiejś magicznej wskazówki na przepyszne danie włoskie :) VIVA LA PASTA !
Potrzebujemy :
-makaron spaghetti
- puszka krojonych pomidorów
- pieprz, sól
- czosnek
- parmezan
- mozzarella
-bazylia świeża
Zaczynamy !
Makaron wkładamy do garnka z wrzącą wodą , gotujemy al dente . Na patelni podsmażamy pomidory , dodajemy czosnek , pieprz sól i mozzarellę . Kiedy makaron się ugotuje , wykładamy go prosto na talerze , nie do durszlaka i nie płuczemy zimną wodą - to kolejna cenna wskazówka , o której dowiedziałam się we Włoszech. Nakładamy sos , posypujemy świeżą bazylią i parmezanem :)
Smacznego nic prostszego :)
Chętnie przekąsze na gastrówkę :D
OdpowiedzUsuń