piątek, 19 kwietnia 2013

spaghetti pomidorooo zorro

Po wizycie we Włoszech nie da się wrócić , i jeść tak samo jak przed wyjazdem .
To nie moja pierwsza wycieczka w te rejony , ale na pewno najbardziej bogata w doznania estetyczno - kulinarne . To czego się dowiedziałam z kuchni włoskiej to na pewno to , że przepis na  przepyszne danie wcale nie oznacza  wielu  skomplikowanych i drogich składników . Włosi są mistrzami wszelkiego rodzaju dań z pasty . Na pewno jeszcze nie raz o nich wspomnę albo użyję jakiejś magicznej wskazówki na przepyszne danie włoskie :)  VIVA LA PASTA !
 Potrzebujemy :
-makaron  spaghetti
- puszka krojonych pomidorów
- pieprz, sól
- czosnek
- parmezan
- mozzarella
-bazylia świeża

Zaczynamy !

Makaron wkładamy do garnka z wrzącą wodą , gotujemy al dente . Na patelni podsmażamy  pomidory , dodajemy czosnek , pieprz sól i mozzarellę . Kiedy makaron się ugotuje ,  wykładamy go  prosto na talerze , nie do durszlaka  i nie płuczemy zimną wodą  - to kolejna cenna wskazówka , o której dowiedziałam się we Włoszech. Nakładamy sos , posypujemy świeżą bazylią i parmezanem :)
Smacznego   nic prostszego :)






1 komentarz: