niedziela, 3 marca 2013

Belgijskie inspiracje czyli zapiekana cykoria



Danie to polecam na niedzielne popołudnia, kiedy dysponujemy większą ilością czasu. Przepis ten podpatrzyłam od kolegi z Belgii.

Potrzebujemy:
- 4 lub 5 średniej wielkości cykorii
- kilka plasterków szynki drobiowej
-  ser żółty
- parmezan
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 3 szklanki mleka
- gałka muszkatałowa
- sól, pieprz


Najważniejszym elementem jest przygotowanie cykorii, która nieodpowiednio potraktowana jest bardzo, bardzo gorzka. Wycinamy nożem różową część cykorii (około 1 cm spodniej części) i dokładnie myjemy. Następnie gotujemy je około 15 min na parze lub 5 min w wodzie do momentu kiedy będzie miękka, ale nie rozgotowana. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie odciskamy z nich wodę.
Osuszoną cykorię przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i lekko podsmażamy na złoty kolor. Następnie owijamy w plasterki szynki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
W osobnym rondlu  przyrządzamy tradycyjny sos beszamelowy. Roztapiamy masło i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy  mleko i gotujemy przez około 15 min ciągle mieszając. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki do jajek aby sos miał kremową, delikatna lekko spienioną konsystencje. Na koniec dodajemy gałkę muszkatałową, sól oraz pieprz według uznania. Gotowy sos wlewamy do naczynia w którym znajdują cię cykorie. Na wierzch trzemy dowolny żółty ser oraz parmezan. Zapiekamy około 15 min w temperaturze 200oC, aż ser zrobi się brązowy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz