Potrzebujemy :
Ciasto na naleśniki :
-150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- sól
- pół szklanki wody mineralnej gazowanej
Farsz do naleśników:
- 2 paczki szpinaku , najlepiej świeżego
- 1 opakowanie serka Feta
- pół szklanki słonecznika
- cebula
- czosnek
- sól , pieprz cytrynowy
- śmietana mała 18%
- ser żółty
Zaczynamy!
Pierwsze zadanie które powinniśmy wykonać jest to przyrządzenie naleśników. Łączymy ze sobą wszystkie składniki : mleko , jajka, mąka, woda , sól . Mieszamy bardzo dokładnie , aby pozbyć się grudek . Tak gotową masę, wylewamy po chochelce na rozgrzaną, wcześniej skroploną oliwa patelnie , smażymy naleśniki :)
Farsz jest bardzo prosty. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę, dodajemy szpinak , czosnek , pieprz , sól , fetę. Na koniec na osobnej patelni prażymy słonecznik . mieszamy wszystko razem .
Tak gotową masą wypełniamy naleśniki, zawijamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym jeden na drugim. Zalewamy śmietaną, wedle uznania , można dodać trochę śmietany i trochę jogurtu . Na sam koniec aby zwieńczyć nasze zmagania, trzemy ser i rozprowadzamy
po całości. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni na 15 minut tak aby ser się roztopił , zarumienił i połączył ze śmietaną.
Smacznegoo !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz