poniedziałek, 18 marca 2013

spinaci naleśniko!

Już nie mogłam się powstrzymać! Postanowiłam zrobić jakieś wiosenne danie, zawierające dużo warzyw ale i pożywne . Przyszła pora na naleśniki ze szpinakiem zapiekane z serem . Postanowiłam jednak dodać trochę   wiosennej świeżości  , poprzez  czerwoną sałatkę. Nazwałam ja tak  ze względu na to , że wszystkie składniki jakie do niej dodajemy prócz  sałaty są w odcieniach koloru czerwonego  :)

Potrzebujemy :


Ciasto na naleśniki :
 -150 g mąki pszennej
- 2 jajka 
- 250 ml mleka
- sól
- pół szklanki wody mineralnej gazowanej 

Farsz do naleśników:

- 2 paczki szpinaku , najlepiej świeżego
- 1 opakowanie serka Feta 
-  pół szklanki słonecznika  
- cebula 
- czosnek 
- sól , pieprz cytrynowy 
- śmietana mała  18%
- ser żółty 


Zaczynamy!
Pierwsze zadanie które powinniśmy wykonać jest  to przyrządzenie naleśników. Łączymy ze sobą wszystkie składniki : mleko , jajka, mąka, woda , sól . Mieszamy bardzo dokładnie , aby pozbyć się grudek . Tak gotową masę, wylewamy po chochelce na rozgrzaną, wcześniej skroploną oliwa patelnie , smażymy naleśniki :)

Farsz jest  bardzo prosty. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę, dodajemy szpinak , czosnek , pieprz , sól , fetę. Na koniec na osobnej patelni prażymy słonecznik . mieszamy wszystko razem . 






Tak gotową masą wypełniamy naleśniki, zawijamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym jeden na drugim. Zalewamy śmietaną, wedle uznania , można  dodać trochę śmietany i trochę jogurtu . Na sam koniec aby zwieńczyć nasze zmagania, trzemy ser i rozprowadzamy 

po całości. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni na 15 minut tak aby ser się roztopił , zarumienił i połączył ze śmietaną. 




Smacznegoo !

                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz