poniedziałek, 24 lutego 2014

Pizza Bartka :)

Składniki na ciasto do pizzy (po wyrośnięciu wystarcza na przykrycie blachy kwadratowej o wymiarach 40x40 cm a tym samym nakarmienie od 4 - 6 głodomorów)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy do smaku (tymianek, bazylia, może być słodka papryka)
  • 1 szklanka wody
  • 50g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 szczypty cukru
Składniki do pizzy:
  • sos pomidorowy (przecier 150 g + 2 ząbki czosnku, sól, pieprz)
szynka chorizo (ok. 16 plasterków)
pieczarki (300-400 g)
1 cebula
mozzarella (250g)
kapary (30 g)
pomidor (1-2)
oliwki zielone 
ser żółty (30 dag) 
Wykonanie:
  1. Do średniej wielkości miski bądź garnka (dla słabiej wyposażonych kuchni) wsypujemy mąkę, sól, przyprawy, trochę cukru i wiosłując dużą łyżką z jednego strony na drugą, dokładnie mieszamy.
  2. Do małego rondelka bądź czegoś podobnego wkładamy drożdże, zalewamy szklanką wody - może być taka odstana chwilę po gotowaniu - im cieplejsza tym szybciej drożdże się rozpuszczą i pizza szybciej wyląduje w swoim miejscu przeznaczenia. Wodę z drożdżami mieszamy do uzyskania jednolitej substancji i dodajemy oliwę z oliwek oraz łyżeczkę soli.
  3. Rozpuszczone w wodzie drożdże wlewamy do mąki z przyprawami i zaczynamy mieszać stopniowo - najpierw łyżką, a gdy już będzie zaczynało przypominać ciasto swoją konsystencją to należy dokończyć dzieło ...ręką, czyli ugniatać tak aby zlikwidować wszelkie ślady materiałów sypkich, którymi wcześniej była substancja.
    W rzeczywistości zajmuje to ok 2-4 min w zależności od siły i rozmiaru dłoni.
  4. Po uzyskaniu efektu w postaci bryły ciasta, przykrywamy je ścierką (czystą) i odstawiamy w sąsiedztwo jakiegoś źródła ciepła - obok pieca, kaloryfera itp.
  5. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min.

  6. W międzyczasie można się zająć przygotowaniem sosu pomidorowego oraz składników, którymi zostanie przykryte wyrastające nieopodal ciasto. Należy również rozgrzać piekarnik do ok 250 stopni.

  7. Sos robimy w ten sposób, iż na tę ilość ciasta potrzebujemy ok 4 - 5 łyżek przecieru pomidorowego, które gromadzimy w miseczce i dodajemy 2 ząbki wyciśniętego czosnku, 2 szczypty soli i szczyptę pieprzu.

  8. Jak ciasto wyrośnie, wysypujemy trochę mąki na blachę i rozciągamy je tak by w całości ją pokryło. Dalej smarujemy sosem i nakładamy po kolei składniki  według własnego uznania - powyżej podane są tylko przykładem. Kolejność również raczej dowolna. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim ułożone składniki.  
  9. Jeżeli chodzi o pieczenie - trzymamy w piekarniku ok 20 min lub więcej w zależności od piekarnika - trzeba kontrolować mniej więcej na bieżąco czy się nie przypala.








Dziękujemy kochani!

1 komentarz: