niedziela, 3 marca 2013

mozzarello bakłażano !

Pierwsze danie zrobione ze składników które są nam bardzo dobrze znane i często wykorzystywane. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, z makaronem , ryżem  albo ziemniakami. Zazwyczaj na połowie znajduje się część wegetariańska, a na drugiej część z dodatkiem mięsa, jednakże tym razem odpuściłam sobie ten ostatni składnik.
Potrzebujemy :
-bakłażan
-makaron ciemny !
-szpinak
-pomidorki koktajlowe
-mozzarella

Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Bakłażana kroimy w plasterki i wkładamy do formy , wcześniej skraplając oliwą , następnie makaron, oczywiście ilość składników zależy od tego dla ilu osób robimy danie.

Na warstwę makaronu (wcześniej ugotowanego ) nakładam szpinak , podsmażony z cebulką ,czosnkiem i słonecznikiem.

Następnie kilka ćwiertek pomidorków koktajlowych , znowu bakłażan i na samą górę mozzarella. Dobór ziół jest dowolny ja preferuje mieszankę pod nazwą "zioła prowansalskie" , bazylie , sól ziołową i pieprz cytrynowy , dostępne  w każdym sklepie .
Tak gotowe kokilki, naczynia żaroodporne bądź brytwanki wkładamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni .Życzę smacznego !
Marchewka

1 komentarz:

  1. Całkiem ciekawe danie i zapewne bardzo smaczne, pozostaje jedynie wyskoczyć do sklepu po produkty i zabieram się do gotowania...a może zaczekam i zostanę zaproszony na taki poczęstunek
    Pozdrawiam.
    Marek

    OdpowiedzUsuń