Skłądniki na 4 porcje:
Skłądniki na 4 porcje:
pół paczki krakersów
2 łyżki musztardy Dijon
500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wołowe)
1 duże jajko
oliwa
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 lub dwie łodygi selera naciowego
2 puszki pokrojonych pomidorów
2 łyżki octu
1 paczka makarony spaghetti
Przyprawy:
sól, pieprz, rozmaryn, oregano, bazylia
Klopsiki:
Krakersy kruszymy w dłoni na malutkie kawałki i dodajemy do miski ze zmielonym mięsem, musztardą, rozmarynem i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sporą ilość soli i pieprzu. Dłońmi ugniatamy i mieszamy, by tworzyła jedną konsystencję. Następnie dzielimy mięso na 4 części, a z każdej z nich formujemy 4-6 pulpetów. Dłonie smarujemy niewielką ilością oliwy i obracamy w nich pulpety, by w całości się nią pokryły.
Następnie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy klopsiki. Smażymy około 8-10 minut, aż staną się złociste. Zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz.
Sos:
Obieramy i siekamy cebulę. Na rozgrzaną oliwę na patelni wrzucamy cebulę, a po 5-6 minutach 2 ząbki posiekanego czosnku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i posiekany seler naciowy. Całość gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet i bazylię oraz ostatni ząbek czosnku.
Gotujemy makaron wg zaleceń na opakowaniu. Pozostaw około 1/4 szklanki wody z makaronu.
W tym czasie dorzucamy do gotującego się od 20 minut sosu pulpety.
Gdy makaron się ugotuje odcedź go (nie opłukiwać makaronu wodą!) i wrzuć go z powrotem do garnka. Następnie dodaj do niego pozostawioną wodę po gotowaniu i połowę sosu pomidorowego, ale bez pulpetów. Całość wymieszaj i pozostaw na 5 minut.
Makaron podawać z pulpetami na wierzchu
Polecam z parmezanem i młodymi listkami bazylii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz