poniedziałek, 24 lutego 2014

Pulpety z makaronem Marty Ł :)

Skłądniki na 4 porcje: Skłądniki na 4 porcje: pół paczki krakersów 2 łyżki musztardy Dijon 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wołowe) 1 duże jajko oliwa 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 lub dwie łodygi selera naciowego 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 łyżki octu 1 paczka makarony spaghetti Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, oregano, bazylia
Klopsiki: Krakersy kruszymy w dłoni na malutkie kawałki i dodajemy do miski ze zmielonym mięsem, musztardą, rozmarynem i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sporą ilość soli i pieprzu. Dłońmi ugniatamy i mieszamy, by tworzyła jedną konsystencję. Następnie dzielimy mięso na 4 części, a z każdej z nich formujemy 4-6 pulpetów. Dłonie smarujemy niewielką ilością oliwy i obracamy w nich pulpety, by w całości się nią pokryły. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy klopsiki. Smażymy około 8-10 minut, aż staną się złociste. Zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz. Sos: Obieramy i siekamy cebulę. Na rozgrzaną oliwę na patelni wrzucamy cebulę, a po 5-6 minutach 2 ząbki posiekanego czosnku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i posiekany seler naciowy. Całość gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet i bazylię oraz ostatni ząbek czosnku. Gotujemy makaron wg zaleceń na opakowaniu. Pozostaw około 1/4 szklanki wody z makaronu. W tym czasie dorzucamy do gotującego się od 20 minut sosu pulpety. Gdy makaron się ugotuje odcedź go (nie opłukiwać makaronu wodą!) i wrzuć go z powrotem do garnka. Następnie dodaj do niego pozostawioną wodę po gotowaniu i połowę sosu pomidorowego, ale bez pulpetów. Całość wymieszaj i pozostaw na 5 minut. Makaron podawać z pulpetami na wierzchu
Polecam z parmezanem i młodymi listkami bazylii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz