poniedziałek, 29 kwietnia 2013

pizza con mozzarella, spinaci e prosciutto

Kolejne włoskie inspiracje. Włosi słyną z przepysznych dań , ich popisowym jest chyba pizza, która zupełnie różni się od tych które jemy w restauracjach . Pizza zazwyczaj jest prosta ponieważ nie ma 5 czy 6 składników tak jak nasze tylko 3 lub 2 i jest zrobiona na bardzo cienkim cieście. Pokusiłam sią o zrobienie pizzy z przepisu z nowej książki Gordona Ramsaya i skorzystanie z jego rady. Jest tam napisane że jeżeli nie ma się pieca do pizzy podejrzewam że chodzi o piec palony drewnem z , którego wychodzą najlepsze pizze , można sobie ułatwić sprawę, podgrzewając ciasto na patelni a dopiero później włożyć pizze już ze składnikami do piekarnika . Tak tez zrobiłam.
Potrzebujemy :

Ciasto:
-drożdże
-mąka pszenna (najlepiej typ 500), 3 szklanki
-oliwa z oliwek, 3 łyżki
-woda
-sól, pieprz

Sos na pizzę:
-puszka pomidorów
-bazylia
-pieprz

-szpinak
-ser mozzarella
-szynka prosciutto
-cukinia

Zaczynamy!
Ciasto na pizzę nie jest trudnym ciastem, drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i łączymy z resztą składników, zagniatamy i co ważne odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na jakieś 40 minut. Wtedy to ciasto trochę urośnie i zrobi się bardziej puszyste. Dzielimy na części wałkujemy i tak jak mówiłam podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Na cisto nakładamy sos pomidorowy i składniki , ja zrobiłam dwie pizze, jedną wege drugą nie. :)Na pierwsza nakładamy szpinak, cukinie i ser mozzarella natomiast na drugą zamiast cukinii szynkę prosciutto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut, sprawdzając co jakiś czas brzegi pizzy , tak aby się nie przypiekły.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz