niedziela, 21 kwietnia 2013

Cannelloni con spinaci

Następne przepyszne danie włoskie :) Cannelloni ze szpinakiem , uwielbiam szpinak w każdej postaci , kiedyś w życiu bym go nie zjadła , może dlatego że kojarzył mi się z zieloną papką bez smaku  podawaną za karę na szkolnych stołówkach . Na szczęście  te czasy mam już dawno za sobą  i tak bardzo przypał mi do gustu , że robię nawet bagietki za szpinakiem . Na dodatek szpinak jest bardzo zdrowy i ma w sobie zawrotną ilość żelaza i witaminy C .  Ale, ale dość tych mądrości i wywodów:)


Potrzebujemy :
-makaron cannelloni
-paczka świeżego szpinaku
-ser feta
-sól , pieprz
- czosnek
-świeża bazylia

sos beszamelowy :
- mleko
-masło
-2 łyżki mąki
-sól , pieprz
-gałka muszkatołowa

Gotujemy !
Szpinak podmarzamy na odrobinie oliwy z czosnkiem , solą i pieprzem , dodajemy ser feta , mieszamy . tak gotową bazą nadziewamy makaron i układamy do naczynia żaroodpornego . W osobnym rondelku musimy przygotować sos  beszamelowy ja osobiście uwielbiam , ale mój chłopak uważa go za trochę mdły, wiec można dodać na przykład bazylii lub ziół , które preferujemy żeby go trochę ożywić . Mieszamy masło z mąką, robiąc tzw zasmażkę dodajemy mleko, cały czas mieszając i przyprawy . Już prawie gotowe , makaron zalewamy sosem , możemy zetrzeć trochę sera lub posypać parmezanem . Ja wybieram opcję z parmezanem . Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni na 20 minut .Gotowe :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz