piątek, 19 kwietnia 2013

Włoskie wspomnienia part 1: Kurczak z mozzarellą smażony na oliwie czosnkowej

No to zaczynam cykl przepisów zdobytych na wyprawie. Oto przepis Pani Lasagni, mimo trudności w komunikacji chyba dobrze go zrozumiałam ponieważ w moim wykonaniu smakował podobnie.
Co potrzebujemy?

  • piersi z kurczaka
  • mozzarella
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • świeża bazylia
  • pomidorki koktajlowe
  • sól i pieprz

Na patelni, na małym ogniu smażymy czosnek cebulę z oliwą z oliwek przez około 5 min. Trzeba uważać, żeby składniki się nie przypaliły. Piersi kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Doprawiamy solą i umieszczamy na patelni. Smażymy z dwóch stron. dorzucamy garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół. Na każdym plasterku kurczaka umieszczamy po jednym plasterku mozzarelli. Dorzucamy posiekane liście bazyli. Dusimy wszystko pod przykryciem do momentu aż mozzarella się roztopi. Najlepiej podawać z chrupiącą bagietą którą możemy "wylizać" czosnkowo - cebulową oliwę prosto z talerza.
Bon apetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz