niedziela, 20 października 2013

Popularna Pani Walewska czyli ciasto z bezą

Z okazji urodzin taty sobotę spędziłam z mamą w kuchni co zaowocowało kilkoma pysznymi daniami oraz deserami. Tytułowa Pani Walewska to ciasto dość skomplikowane, ale bardzo smaczne. Potrzebujemy:

Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła 
4 żółtka z kurzych jaj
słoik dżemu porzeczkowego


Skłądniki na masę bezową:
białka z 4 jaj
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
2 łyżki orzechów włoskich (drobno posiekanych)


Składniki na Masę budyniową:
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
1 kostka masła
pół szklanki cukru pudru
1 kieliszek spirytusu

Kiedy mamy już wszystkie składniki, zabieramy się do dzieła! Zaczynamy od ciasta:
Przesiewamy mąkę na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. dodajemy cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Siekamy nożem na malutkie kawałeczki, a następnie urabiamy ręczni, aż wszystkie składniki się połączą. na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy. ciasto dzielimy na dwie części  i wałkujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia. Najlepiej aby papier wystawał nam z każdej strony jakieś 2 cm aby lepiej było je wyjąć po upieczeniu. W ten sposób otrzymujemy dwa placki, które smarujemy dżemem porzeczkowym ciasto wkładamy jednocześnie  do piekarnika na około 15 min. Piekarnik powinien być rozgrzany do 175C  i ustawiony na funkcję termoobiegu.
Następnie przechodzimy do zrobienia bezy. Ubijamy białka na sztywno. Stopniowo, ciągle ubijając dodajemy cukier puder, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzamy na na warstwie dżemu na obydwu plackach. Posypujemy orzechami. Ponownie wkładamy placki na 15 min do piekarnika  Tym razem na 150C.
Aby zrobić masę budyniową należy utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać zimny budyń oraz kieliszek spirytusu. 
Masę nakładamy na jeden z placków (na bezę) i przykrywamy drugim.Jest to najtrudniejszy moment. Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz