wtorek, 15 października 2013

pizza con mozzarella, prosciutto e basilico


Nasza pizza będzie składała sie z 3 etapów, przyrządzamy sos, ciasto i pizzę:)
Potrzebujemy 
-puszka pomidorów
-oliwa
-sól
-pieprz
-czosnek
-bazylia
-oregano
-mąka
-drożdże
-woda
-ser mozzarella
-szynka prosciutto

Zaczynamy!
W rondelku rozgrzewamy oliwę, szklimy drobno posiekany czosnek, dodajemy pomidory z puszki, pieprz cytrynowy i sól.Doprowadzamy do momentu aż sos zgęstnieje, możemy go potraktować blenderem ale nie jest to konieczne, zawsze pizza lepiej smakuje jak natrafimy na kawałek pomidora.
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki najlepiej typ 500, i wlewamy roztwór powstały z ciepłej wody i drożdży, sól pieprz i łączymy ciasto w spójną całość na koniec dodając odrobinę oliwy.
Blaszkę natłuszczamy i wykładamy rozwałkowane ciasto. Nakładamy dokładnie sos pomidorowy tak aby był na każdym kawałku ciasta,posypujemy oregano i świeżą bazylią. 
Jeżeli chodzi o składniki to jest to całkowicie dowolne, najwaniejsze jest ciasto , aby było cienkie i chrupiące i nie załamywało się. Ja dodałam plastry mozzarelli i prosciutto, czyli po włosku! 

bon appetit









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz