wtorek, 26 listopada 2013

Mussaka

Mussake pierwszy raz jedliśmy w Grecji, i od razu przypadła mi do gustu, z racji tego ,że jestem miłośniczką warzyw a w szczególności bakłażana. Były oczywiście dwie dostępne wersje wegetariańska i mięsna. Postanowiłam więc przygotować mussake na mój własny sposób, raz już mi sie udało. Tym razem jednak miałam do wykorzystania przepyszną pastę z papryki i bakłażana z Czarnogóry, która dostaliśmy od Gosi i Piotra. Jako że uwielbiamy kosztować i smakować nowych rzeczy lubimy takie prezento-pamiątki i prosimy o więcej:) Pasta stała u nas w lodówce przez dobry miesiąc, Gosia mówiła że w Czarnogórze jedzą to z kurczakiem lub innym mięsem, ale ja chciałam to wykorzystać w taki sposób, abym ja też to mogła skosztować. Tak też wpadłam na pomysł, żeby w tradycyjnej musace sos pomidorowy zastąpić tą właśnie pastą z bakłażana i papryki. Pychotka!

potrzebujemy:
-pasta z bakłażana i papryki( kiedyś pokaże jak ją przyrządzić), lub pomidory w puszce
-oliwa
-ser
-3 ziemniaki
-ryż
-jeden średni bakłażan
-6 dużych pieczarek
-mięso mielone
-pieprz cytrynowy, sól

Gotujemy!
Musaka jest to rodzaj zapiekanki także jest to danie jedno naczyniowe i bardzo łatwe, ale ja wcześniej postanowiłam trochę podsmażyć moje składniki. Ziemniaki siekamy w talarki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 min, aby nie były zbyt miękkie, równocześnie gotujemy paczkę ryżu.  Bakłażana kroimy w duże talary grillujemy z każdej strony po 2,3 minuty na patelni grillowej. Pieczarki kroimy w talarki podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy doprawiamy solą pieprzem i słodką papryką. Mięso mielone podsmażamy na patelni z przyprawami i cebulą.Tak poddane produkty pierwszej oprawie termicznej pozwolą nam na, krótszy czas pieczenia w piekarniku. Końcowy etap polega na układaniu warstwami. Na dno naczynek dajemy odrobinę oliwy, aby nic nam się nie przypiekło. Układamy po kolei bakłażana, sos paprykowy,pieczarki, mięso mielone lub w moim przypadku ryż, kolejna warstwa sosu paprykowego, bakłażan. Na końcu polewamy ostatnią warstwą sosu paprykowego, posypujemy startym serem i wykładamy talarki z ziemniaczków. Ważne jest aby talarki posmarować oliwą, wtedy delikatnie się przypieką i będą chrupkie. Można także posypać przyprawami w moim przypadku użyłam pieprzu cytrynowego i słodkiej papryki, może być także oregano i  bazylia. Smaczności!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz