Składniki:
biszkopt: 6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mąki tortowej
1/2 kostki masła
szczypta soli
krem do przekładania biszkoptów: 1 serek mascarpone (250 g)
1 tabliczka białej czekolady
garść mrożonych malin
krem na wierzch biszkoptów: 1 serek mascarpone (250 g)
śmietanka kremówka 30% (250 g)
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe
opcjonalnie: 2-3 łyżki spirytusu + 2 łyżki wody + 2 łyżki soku z cytryny (do skroplenia biszkoptów)
- Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, bladożółtą masę, dodajemy cukier waniliowy. W osobnej misce ubijamy białka. Gdy delikatnie się spienią dodajemy do nich szczyptę soli, a następnie kontynuujemy ubijanie, o uzyskania sztywnej piany. Połowę ubitej piany dodajemy ostrożnie do ubitych żółtek. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy resztę piany z białek. Do powstałej masy, dodajemy roztopione i ostudzone masło. Mieszamy krótko, tak by piana nie opadła. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką fomy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni, aż biszkopt urośnie, zarumieni się i zacznie lekko odstawać od obrzeża tortownicy (ok 25 min). Najlepiej zrobić test patyczkiem.
- Rozpuszczamy białą czekoladę, ja robię to w mikrofalówce. Gdy czekolada ostygnie, łączymy ją z serkiem mascarpone, dodajemy rozmrożone maliny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Do dekoracji tortu przygotowujemy krem. Ubijamy schłodzoną śmietanką, którą ostrożnie łączymy z utartym w osobnym naczyniu serkiem mascarpone i cukrem.
- Gdy biszkopt ostygnie, przecinamy go wpół. Najlepiej zrobić to za pomocą nitki. Warstwy skrapiamy mieszanką ze spirytusu i rozkładamy warstwę kremu z malin. Następnie kładziemy następny biszkopt Na końcu dekorujemy wierzch tortu kremem z mascarpone i bitej śmietany. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz