poniedziałek, 1 lipca 2013

rybo w sosie koperkowym

Uwielbiam ryby dlatego za każdym razem kiedy jest taka możliwość kupuję mrożone lub świeże i przyrządzam na różne sposoby.
Tym razem tata mojego chłopaka kupił nam świeżego dorsza , dlatego też zrobiłam go w panierce , bo tak niezdrowo też czasem trzeba zjeść :)
Potrzebujemy :
-rybę , filet
-mąka

-jedno jajko
sos:

-śmietana
-koperek, bazylia, rozmaryn 
( lub inne zioła, które mamy w ogródku)
-cytryna
-sól , pieprz
-masło
-kostka warzywna





Zaczynamy!
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy z jajku i mące, i kładziemy na wcześniej rozgrzaną oliwę. W małym rondelku rozgrzewamy dwie łyżki masła dodajemy łyżkę mąki , wlewamy wcześniej zrobiony roztwór z ciepłej wody i kostki warzywnej, dodajemy do mąki i masła.  Następnie dodajemy  łyżkę śmietany, sól, pieprz, zioła i na końcu sok z cytryny.
Do ryby podałam talarki ziemniaczane. Smacznego

A oto nasz nowy członek rodziny! Prosto z Olimpu , po długiej podróży zawitał w nasze progi i został już chyba na zawsze:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz