czwartek, 18 lipca 2013

szaszłyki!

Bardzo prosty i szybki sposób na zdrowy i dobry obiadek. Ostatnio nie mam czasu na gotowanie i rozkminianie różnych nowych potraw i tajników kuchni . Postawiłam na coś sprawdzonego , co cieszy się ogromnym powodzeniem wśród jednego i jedynego  domownika :) Szaszłyki można przyrządzać praktycznie z każdego mięsa , raz nawet widziałam kuleczki z mielonego  mięsa nabijane na patyczki do szaszłyków, także wybór mięsa jest dowolny. Reszta składników może być najróżniejsza, począwszy od warzyw sezonowych z przełamaniem owoców, serów i wędlin . 
Potrzebujemy :


-pierś z kurczaka
-3 papryki
-1 duża cukinia
-ananas(puszka lub świeży)
-bakłażan
-sos sojowy 
-miód

Zaczynamy !

Myjemy dokładnie wszystkie warzywa i mięso, kroimy na większe kawałki . Cała magiczna receptura polega na naprzemiennym nabijaniu na patyki warzyw i mięsa :)  W osobnym kubeczku mieszamy dwie duże łyżki miodu z jedną małą łyżeczką sosu sojowego i dodajemy sok z ananasa ( jeżeli mieliśmy ananasa w puszce ), mieszamy i tą mikstura polewamy całe nasze szaszłyki , przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wkładamy do piekarnika na 30 min rozgrzanego do 200 stopni :)
Smacznego!









 
A to nasz Zeus,   lunch na balkonie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz