poniedziałek, 10 czerwca 2013

Hamburgero!

Szybkie , pyszne hamburgery , trochę zdrowsze niż te w mcdonaldzie i na pewno inne :)Od jakiegoś czasu staram się do przyrządzania dań używać patelni grillowej , co sprawia ,że jedzenie jest nie tylko zdrowsze ale także smaczniejsze. Steki ,szaszłyki różnego rodzaju mięsa i nie mięsa ,można grillować co daje nam fajną odskocznie ad zwyczajnych kotletów. Hamburgery wydają sie nie lada wyzwaniem i zapewne każdy chciałby uzyskać podobny efekt do tych , które kupujemy w mc, jednak nasze zrobione w domu są o niebo lepsze. Istnieje taki przesąd , że to co zrobimy samemu zawsze smakuje lepiej , sprawdza się to też w tym przypadku. Jedynym wyzwaniem jest podobno kupno dobrej jakości wołowiny i zmielenie jej, ja zazwyczaj inwestuję w lepsze składniki, niestety w tym przypadku kupują wołowinę tą, która jest w sklepie. Z racji tego że nie jem mięsa, zrobiłam sobie wersje wege z z grillowaną fetą. Pyszności!

Potrzebujemy
-wołowinę
-cebulę
-pieprz, sól
-czosnek
-bułki
-majonez- ja użyłam JogoMajo
-musztarda
-ogórek konserwowy
-sałata lodowa










Ilość składników do przyrządzenia dania wydaje się dość liczna, jednak połowę z nich używamy na co dzień , więc powinny znajdować się w naszej lodówce.Zaczynamy!
Do zmielonego mięsa dodajemy drobno skrojoną cebulę , pieprz i sól , formujemy placuszki o podobnych rozmiarach , zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na pól godziny.
W między czasie przygotujemy sos , na 5 dużych łyżek JogoMajo dodajemy dwie małe łyżeczki musztardy. Drobno kroimy czosnek ,cebulę i ogórek , dodajemy pieprz i sól i wszystko mieszamy.
Nasze lekko zmrożone mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię i przypiekamy z dwóch stron aż mięso nabierze koloru. I tak przygotowane pół produkty łączymy w całość, na spodzie bułki dajemy odrobinę sosu , nakładamy nasze mięso , sałatę lodową trochę cebuli , ogórek ,sos i górną część bułki.
Gotowe! Danie z pewnością nie należy do trudnych także , każdy może spróbować:)
Powodzenia i smaczności!

1 komentarz: