poniedziałek, 2 września 2013

Alternatywa dla grilla - pyszne Fondue

Pogoda za oknem wskazuje, że sezon na ogrodowe spotkania już za nami. Dlatego mam dla Was pyszną propozycję, jako alternatywę dla grilla, którą możemy wykorzystać zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Mianowicie fondue. Tradycyjne Fondue to szwajcarska potrawa przygotowana z gorącego sera oraz wina. Do przygotowania tego dania potrzebujemy szklankę wytrawnego białego wina, które najpierw zagotowujemy w kociołku, a następnie wrzucamy stopniowo łagodny, twardy ser np Ementaler oraz ser typu gruyere. Dodajemy odrobinę mąki, która ułatwia zemulgowanie sera.  Typowymi przyprawami do fondue są pieprz i gałka muszkatołowa.  Tak przyrządzone danie jemy za pomocą szpikulców, zanurzając bagietkę w bulgoczącym serze. Pychhha. Kociołek Fondue nadaje się również do przyrządzenia mięsa. Wtedy ser zastępujemy oliwą do której wkładamy nabite na widełki kawałki ulubionego mięsa. Ja osobiście polecam polędwiczki wieprzowe zamarynowane uprzednio w czosnku i rozmarynie. Dla łasuchów Fondue czekoladowe z owoca
mi!






A po obiadku pyszne Latte macchiato! Wyszło idealnie... 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz