czwartek, 27 sierpnia 2015

Po wakacjach !

Wiem ,że nie było Mnie tu trochę już nawet nie wspomnę ile czasu nie było tutaj Groszka. Teraz potrzebuje trochę zająć czymś głowę dlatego tez powracam do pisania moich przepisów kulinarnych.

Praca, którą aktualnie mam jest dość zajmująca dzień zaczyna się dla mnie wcześnie rano koło godziny 6.30 kiedy wychodzę na rolki, później prysznic szybkie śniadanie i do pracy :) Tak mijają wakacje, ale nie ubolewam nad tym bo praca jest bardzo przyjemna, jednak ze względu na godziny w których pracuję jestem zmuszona żywić się czasem na mieście. Głównie ma to ogromne odzwierciedlenie w tym jak często gotuję w domu , a nie często !:)
Jednak po wakacjach spędzonych nad morzem w Kużnicy jak co roku! Doczekaliśmy się włoskiej knajpki- tak ją nazwaliśmy na Półwyspie helskim. Hitem lata był makaron ze szpinakiem i serem gorgonzola, dlatego też dzisiaj własnie to jest tematem dnia.

Potrzebujemy :
- paczka świeżego szpinaku 
- sól i pieprz świeżo mielony
- 1/3 kostki masła
- 1 cebula średnia
- makaron długi
- ser gorgonzola
- 3 zęby czochu
- śmietana duża 


Zaczynamy!
Na patelni kładziemy masełko, siekamy czosnek z cebulą i doprowadzamy do rumieńców. 
W duży garnku z lekko osoloną wodą, po doprowadzeniu do wrzenia wrzucamy makaron i gotujemy al dente.Szpinak kroimy niedbale u duże kawałki, dorzucamy na patelnię i czekamy aż troszeczkę zwiędnie. Dolewamy śmietanę i pół kostki sera gorgonzola, doprowadzamy do momentu kiedy ser z topnieje ale uważamy aby nie zagotować śmietany. Do takiego misz maszu dodajemy nasz makaron i resztę sera gorgonzola doprawiamy zmielonym świeżym pieprzem i solą. 
Na sam koniec można skropić oliwa z oliwek najlepiej włoską :)




Aby ugasić pragnienie proponuję Lemoniadę



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz